Cultuurcafé – De magie van film – zondag 19/12/2021 – wordt uitgesteld

Centrale gast is acteur Matthieu Sys, die regisseur Christine Vandekerckhove meebrengt

Samen gaan Christina en Matthieu aan de hand van 4 scenes een soort van “anatomy van een goed gespeelde scene” achterhalen. Dit door vanuit het regisseurs perspectief en het acteursperspectief in discussie te gaan.

Daarna breken we graag de discussie open door vragen te beantwoorden van moderator Bart Vandesompele (ex Algemeen Directeur Film Fest Gent) en jullie, het publiek.

Matthieu Sys toerde in zijn tienerjaren Europa rond in verschillende Kopergietery producties en na zijn eerste jobs in film en televisie vertrekt hij naar NYC om zijn opleiding te volgen aan de Neighbourhood Playhouse. Terug in Belgie en kort na zijn studies krijgt hij de kans om zijn eerste hoofdrol te vertolken in de TV serie “In Vlaamse Velden”. Daarna was hij te zien in de reeks  en Amigo’smeest recent Black-Out. Ondertussen freelancete hij ook bij een tal van theatergezelschappen waaronder Ontroeren Goed en FC Bergman. Volgend jaar is hij onder andere te zien in de serie “Een Goed Jaar”.

Christina Vandekerckhove is vooral bekend van de pakkende documentaire “Rabot” en “Mia” (met oa Jan Decleir) en studeerde af met grootste onderscheiding aan het KASK – Audiovisuele Kunst met de documentaire ‘Home video’ die dat jaar de View Point documentaire prijs won en lovende kritieken in de pers. Christina heeft lange tijd als freelance regisseur gewerkt, vooral voor televisie (o.a. Cobra, Monumentenstrijd, Wildcard Myanmar, Via Annemie) en theater (Kopergietery ‘Alice’ en ‘Titus’). In 2015 maakte ze in opdracht van Canvas de film ‘De Nada’ een visuele, muzikale roadmovie doorheen onvatbare Spaanse landschappen met de vrienden Daan Stuyven en fotograaf Peter De Bruyne in de hoofdrollen. In kader van de TV-reeks ‘Schrijvers in de lage landen’ maakte ze in 2016 een surrealistisch filmportret van de tekenaar/schrijver Randall Casaer. Gedurende meer dan drie jaar is ze bezig geweest met het ontwikkelen en draaien van haar eerste documentaire langspeelfilm ‘Rabot’, een mozaïek-film over de verhuis van de bewoners uit de Rabot-torens in Gent, die uit het stadsbeeld moeten verdwijnen. Met ‘Rabot’ won ze de publieksprijs op het Filmfest Gent, de Scam Scenario prijs op het Millenium festival in Brussel, de Ensor voor beste documentaire, de prijs voor de Sociale Film en een special mention op Human Rights festival.

Kijkt u uit naar een interessant gesprek met deze gasten kom dan naar het Cultuurcafé op zondagmorgen 19/12/2021 (om 11.00u) (covid-proof volgens de op dat moment geldende richtlijnen)

Organisatie: Gemeentelijke Raad voor Cultuur
Moderator: Bart Vandesompele (Cultuurraad Latem)
Waar : Raadszaal – Gemeentehuis, Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem, inschrijven binnenkort via dit formulier.

 

Extra info

Door de Bond Van Belgische Journalisten werd ‘Rabot’ bij de vijf beste films gerekend die in 2018 uitkwamen. Ze werd uitgeroepen als Meesterverteller van 2018 door de Stichting Verhalende Journalistiek. De film is en was te zien op verschillende buitenlandse festivals in competitie en verbrak in België alle records: de eerste documentaire die zoveel bioscoopbezoekers had. In 2020 werkte ze kortfilm ‘Mia’ af met Sofie Decleir in de hoofdrol. De kortfilm werd geselecteerd voor de internationale kortfilmcompetitie op het Film Festival Gent en startte daarmee haar festivalparcours, gevolgd door selecties op het Kortfilmfestival Leuven, waar ‘Mia’ de Humo Award won, Aubagne Film Festival, Huesca International Film Festival, Vox Femina in Zagreb, Nice European Filmfestival en Brussels Short Film Festival, waar Sofie Decleir de prijs voor beste actrice won en Nice waar ze Best Screenplay won en Sofie Decleir nogmaals werd gelauwerd voor beste actrice. Christina werkte voor Eén, De Wereldvrede en Lecter Scripted Media mee aan de reeks ‘Lockdown’ waar twaalf regisseurs werden gevraagd een kortfilm te maken. ‘Stella’ is het resultaat en was te zien in het najaar van 2020 op Eén. Ze is momenteel volop bezig aan de ontwikkeling van haar eerste fictie langspeelfilm ‘Milano’, die werd geselecteerd voor CineMart 2021 op IFFR. Awards: Rabot: publieksprijs Filmfest Gent, prijs voor de sociale film, Meesterverteller 2018, special mention Krakow filmfestival, Ensor voor beste Belgische documentaire 2018. Mia: Humo Award, Beste actrice Sofie Decleir op Brussels Shortfilmfestival, Beste actrice op Un Festival C’Est Trop Court (Nice), Best Screenplay op UFCT