Cultuurcafé 2016

Ook in 2016 stonden een aantal heel gevarieerde Cultuurcafé’s op het programma:

18/12/2016 (Kersteditie – met centrale gast Dirk Brossé):

Dirk Brossé Hoe stel je iemand in – zeg maar – een 5 tal zinnen voor die al zoveel gerealiseerd heeft in Vlaanderen en daarbuiten? Door te beginnen bij het begin. Hij is componist, dirigent, en ook muzikant, en is door intimi ooit in de media geroemd “als Vlaanderens meest succesvolle export product”. Zeker een naam als een klok die na een lange tijd in het buitenland, steeds met veel liefde terugkeert in zijn in het Gent !
Hij is al jarenlang muziekdirecteur bij het Film Fest Gent en is nu tot 2021 Music Director van het Chamber Orchestra of Philadelphia. Dirk dirigeerde all grote orkesten van België zoals Brussels Philharmonic , de Filharmonie , het Symfonieorkest Vlaanderen , het orkest van de Vlaamse Opera en het Nationaal orkest van België (NOB) . Hij componeerde en dirigeerde ook de uitvoering van de filmmuziek van tientallen films, in binnen- en buitenland. Hij werkte samen met sterren als José Van Dam, Barbara Hendricks, Claron McFadden, Julia Migenes, Daniel Blumenthal, John Williams, Toots Thielemans, Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Emma Thompson, Kenneth Branagh, Randy Crawford, Lisa Gerrard, Mel Brooks, Maurane, Sinead O’ Connor, Viktor Lazlo, Maurice Jarre en Youssou N’Dour.

Op zondag 18 december 2016 kwam hij naar ons Cultuurcafé en hij bracht als gast alvast Frank Van Laecke mee, met wie hij heeft samengewerkt voor zowel Sacco & Vanzetti (1996), Daens (2008) en ’14-’18 (2014). Frank Van Laecke bouwde als auteur en regisseur een rijk en internationaal palmares op. Hij behaalde tal van onderscheidingen in binnen- en buitenland, waaronder een nominatie voor de Britse Laurence Olivier Award.

Naast het schrijven van succesreeksen voor de VRT, zette frank, onder impuls van Linda Lepomme, zijn eerste echte professionele stappen als regisseur bij de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.
Sedertdien regisseert hij voor theater, musical, opera, tv.

Dirk stelde ons ook zijn collectie muziekinstrumenten voor. en Lisbeth Imbo leidde alles in goede banen.

28/08/2016 (Podiumkunsten in Vlaanderen)

  • De laatste maanden werd nogal wat gedebatteerd over de Vlaamse subsidies voor de periode 2017/2021. Daarbij heeft het kabinet van Minister Sven Gatz zijn beoordeling uitgesproken en keuzes gemaakt. De podiumkunsten werden daarbij niet gespaard. Is het echter ooit anders geweest, en welke rol moet cultuur in het algemeen spelen in de maatschappij? Is cultuur de kers op de taart of integendeel de taart zelf, zoals cultuurexperten ooit beweerden? Dit en het statuut van de podiumkunstenaars die werken voor theater, TV en film kwamen aan bod in het Cultuurcafé van 28/08/2016 met actrice Karlijn Sileghem als centrale gast. Zij bracht enkele vrienden/acteurs mee om de verschillende invalshoeken duidelijk te maken en naast de problemen ook de nodige oplossingen te bekijken. Moderator was Lisbeth Imbo, bekend van VRT en De Morgen.

17/04/2016 (Bier-cultuur in Vlaanderen, “Brouwers met een hart”):

 

(foto’s Bart Vandesompele)

  • Vlaanderen, en bij uitbreiding België, is een land van bieren. Er zijn bibliotheken vol boeken aan gewijd. Hoog tijd dus om een thema zoals de biercultuur op de agenda van de Cultuurcafés te plaatsen, met een lokale knipoog. Op zondag 17 april 2016 ontvingen we 3 gasten: Michel Moortgat (Brouwerij Moortgat, bekend van Vedett en Duvel), Jan Toye (Brouwerij Palm, merken als Palm, Cornet, Rodenbach, Brugge Tripel)) en Alain de Laet (Brouwerij Huyghe (Melle), bekend van Floris en Delirium Tremens).
  • Moderator was niemand minder dan Sven Gatz, onze Vlaams Minister van Cultuur die voor één keer zelf plaatsnam als vragensteller/moderator achter de microfoon ! Voor de aanvang bewonderde hij minutenlang het Leiezicht vanuit de Leiezaal van het gemeentehuis, voor hem was dit uniek en in zijn woorden “alleen al de moeite van het bezoek vanuit Brussel waard !”.
  • een boeiende impressie van deze voormiddag door Phaedra Vergeylen is te lezen via “biercultuur in Vlaanderen”

  • Een woordje uitleg i.v.m. de speciale bieren die op het eind aan de sprekers werden gegeven . Voor D’Ouwe Hoeve in Deurle heeft Maredsous een bier van 10 graden in flessen van 75 cl met het Vlaams Dorp van Fons als etiket te koop. Fons Roggeman is één der bekendste Latemse kunstenaars. Die bieren zijn op de markt gebracht ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de huidige uitbating van d’Ouwe Hoeve (2005-2015). De volledige serie van de 10 huizen van het Vlaamse Dorp, omvat dus 10 flessen. Via de aankoop van deze bieren steunt men het sociaal tehuis De Nieuwe Brug in Deurle.

21/02/2016 ( “De Kracht van stilte”) :

 (foto Isabel Allaert, nog meer foto’s via )

  • Het cultuurcafé van 21 februari 2016 hielp een antwoord zoeken op de vraag “hoe Stilte tastbaar kan worden in ruimte, woord, beeld en muziek” 
  • Tom Callebaut, interieurarchitect, oprichter van (http://www.tc-plus.be/nl),  pionier in Vlaanderen in herbestemming van religieus erfgoed (cfr. Kapel van de ontluiking) en in het ontwerpen van stilte- en genereuze plekken, nam de bezoeker gedurende één uur in stilte mee op sleeptouw.
  • Stefanie Troffaes (traverso muzikante, http://stefanietroffaes.com/ ) dompelde de bezoekers onder in de taal van Bach.
  • Kristien Bonneure (die met haar boek “Stil Leven” en haar blog haar eigen zoektocht naar stilte met ons deelt), vertelde haar eigen verhaal en nodigde iedereen uit om een “elfje” te schrijven, een idee waarvoor ze inspiratie vond bij Viviane Van Pottelberghe, het verslag van Kristien van deze zoektocht vind je via “stille elfjes – elf stilletjes”
  • Brody Neuenschwander (kalligraaf-kunstenaar, http://www.brodyneuenschwander.com/  ) ten slotte maakte ter plaatse een kalligrafische impressie van het moment.
  • een verslag door Sabine Pauwaert is te lezen via “en toen werd het stil” (daar kun je ook alle elfjes lezen)
  • een impressie door Phaedra Vergeylen is te lezen via “een stille ochtend”