Cultuurcafé 2017

Cultuurcafé – Kerstmarkt – zondag 17/12/2017  – “Hoe pak je het radicalisme aan? – Khalid Benhaddou

De Gentse jonge imam Khalid Benhaddou was de centrale gast.  Het gesprek, gemodereerd door Lisbeth Imbo, ging over religie en God, en over onze westerse maatschappij en de islam. Belg, Vlaming, Marokkaan, moslim en rasechte Gentenaar. Dat zijn de kernwoorden die Khalid’s identiteit vorm geven. “De islam en het Westen hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. We delen dezelfde waarden”, zegt imam Khalid Benhaddou.
Khalid Benhaddou is imam in de El Fath moskee in Gent, Voorzitter Platform Vlaamse imams en coördinator van het Netwerk islamexperten dat in scholen de radicalisering van moslimjongeren moet tegengaan. Het netwerk helpt scholen met de preventie van extremisme en gaat op zoek naar een antwoord op maat.
Deze Gentenaar maakte duidelijk dat de islam uiteraard steeds een onderdeel van zijn leven en opvoeding is geweest, maar dat nadenken, analyseren, gerede twijfel en dialoog zijn fascinatie ondersteunen om de islam te duiden en te beschouwen vanuit de Europese context van vandaag.
In zijn recentste boek “Is dit nu de islam?”, schrijft hij over de “extreme” islam en zijn terroristische uitwassen en hoe je die concreet kan bestrijden.
Recent verscheen het boek “Mag God nog?” waarin Khalid Benhaddou als modern en mondige moslim het gesprek aangaat met Rik Torfs (een bekende christen) en Paul Cliteur (een vooraanstaand Nederlandse vrijzinnige), over hoofddoeken en cultuursuprematie, over terrorisme en vrouwelijke priesters, over wetenschap, normen en waarden.

Cultuurcafé – LatemKermis zondag – 27/08/2017

Het 26ste cultuurcafé ontving cultureel duizendpoot Nic Balthazar gevolgd door Sing for the Climate (Latem Zingt).
Hij bracht twee gasten mee: Sabine De Vos en een vluchteling uit Afghanistan die hij leerde kennen tijdens “Neeland” (de naam verwijst naar ons eigen land en niet naar Ne(der)lands), een reportage die hij draaide op CANVAS (zie ook het boek dat verscheen). Moderator was Lisbeth Imbo (ooit collega van Nic en Sabine bij VRT en nu in een panelgesprek over maatschappij, vriendschap en onze westerse waarden – “I was a normal person” en “Like any other human” op canvas – zie https://youtu.be/FsCk0dRNUhU