Anneke Brassinga wint Karel van de Woestijneprijs

Op zondag 6 juni werd met een jaar vertraging de prestigieuze Karel van de Woestijneprijs voor poëzie uitgereikt. Sinds 2004 reikt de gemeente deze poëzieprijs driejaarlijks uit. Voor de prijs van 3.000 euro komt elke oorspronkelijke, Nederlandstalige bundel in aanmerking, ongeacht de nationaliteit van de dichter. De bundel werd aanvaard voor publicatie of werd gepubliceerd in de drie jaren voorafgaand aan het jaar van uitreiking. Gerrit Kouwenaar, Leonard Nolens, Charles Ducal, Hans Tentije en Liesbeth Lagemaat kwamen in voorgaande edities als winnaars uit de bus.

Vijf genomineerden

Na grondig van gedachten te wisselen en soms van mening te verschillen, koos de jury vijf dichtbundels uit die volgens hen het kruim zijn van de NederlandsAnneke Brassingatalige dichtbundels in de periode 2017-2019: Verborgen tuinen van , Verdere bijzonderheden van Rozalie Hirs, As, vuur van Hester Knibbe, Zus van Jan Lauwereyns  en Zon  van Peter Verhelst.

Voor één dichtbundel had de jury eenstemmig bewondering. Een bundel die de jury graag wil toevoegen aan de erelijst van een prijs, genoemd naar wie lange tijd gold als de prins van de Vlaamse dichtkunst, een van de meest markante dichters in Vlaanderen in de vroege twintigste eeuw.

Verborgen tuinen

Na meer dan een jaar stilzwijgen kon de jury eindelijk de laureaat van 2020 bekronen. De gelauwerde dichter Anneke Brassinga neemt met Verborgen tuinen de prijs in ontvangst. Professor Yves T’Sjoen brengt in het juryverslag de volgende analyse:

Verborgen tuinen is klassiek van thematiek, maar ongelooflijk origineel in de uitwerking en verwoording daarvan. Brassinga laat zien dat ze in de Nederlandstalige poëzie op eenzame hoogte staat. Verborgen tuinen is weer een intrigerende dichtbundel, een dichtwerk dat voortaan schittert op het palmares van de prijs genoemd naar Karel van de Woestijne, de Vlaamse symbolistische dichter die met klankexpressie, nieuwe woordsamenstellingen en woordmuziek de Nederlandse poëzie, beeldend en auditief, een sensitivistische en niet van woordbarok gespeende dimensie heeft bezorgd. Brassinga moest ooit, hoe kon het anders gezien haar taaluitbreidingen, de prijs ontvangen die verwijst naar Van de Woestijne. Bij deze dus.”

Publieksprijs

Daarenboven kregen de vijf genomineerden de kans om één gedicht uit de geselecteerde dichtbundel te laten meedingen voor de Publieksprijs, waardoor poëzie een breder draagvlak krijgt. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriet. Rozalie Hirs sleepte dit jaar met haar gedicht ‘van roos tot enig glaswerk’ uit Verdere bijzonderheden de publieksprijs in de wacht.

De uitreiking vond plaats in de boomgaard aan de Leie, achter het gemeentehuis van Sint-Martens-Latem. Onder een stralende zon droegen de dichters, zelf aanwezig of vertegenwoordigd door een jurylid, enkele gedichten uit hun bundels voor.

Meer informatie : Pieter Vanderheyden, schepen van Bibliotheek, Sport & recreatie, Verenigingsleven, Generatiebeleid, Communicatie & participatie, pieter.vanderheyden@sint-martens-latem.be