Albert Haelemeersch winnaar van de 2de Binus Cultuurprijs

Zondag 1 december 2019 werd de tweejaarlijkse Binus Cultuurprijs uitgereikt. Hiermee bekronen jury en publiek de persoon of vereniging die een bijzondere artistieke of culturele prestatie heeft geleverd de voorbije 2 jaar, die zich gedurende meerdere jaren belangeloos heeft ingezet in het gemeentelijk verenigingsleven en/of het cultureel imago van de gemeente Sint-Martens-Latem op bovenlokaal vlak heeft bevorderd. Laureaat van deze tweede editie is Albert Haelemeersch.

Als kunst-cultuurburger heeft Albert zich sinds 1972 tomeloos ingezet voor het sociocultureel verenigingsleven in Sint-Martens-Latem en dit in diverse verenigingen. Zo was hij onder andere oprichter van Den Laethemschen Vriendenkring en was hij bestuurslid van de gemeentelijke raad voor het cultuurbeleid. Sinds 1995 is hij schrijver van de beruchte ‘Laethemse Kleppe’. Maar hij is eveneens dichter en auteur van boeken over de geschiedenis van Sint-Martens-Latem en Deurle, de Lima en het Latems kunstleven.

De twee andere kanshebbers waren Guy Romain en Sabine Pauwaert. Guy engageert zich reeds jarenlang als vrijwilliger in de gemeente en in meerdere verenigingen zoals de Latemse Kunstkring en Erfgoed Deurle. Bovendien verzamelt en archiveert hij actief waardevol (erfgoed)materiaal over de streek en kent hij Sint-Martens-Latem en Deurle en de gerelateerde geschiedenis als geen ander. Sabine is de drijvende kracht achter vzw ‘LuKiArt’, door haar opgestart in 2015. Tevens is Sabine actief in tal van vrijwilligersprojecten en projecten met de gemeente zoals de Kunstendag voor kinderen. Sabine zet zich eveneens in als bestuurslid van de gemeentelijke raad voor cultuurbeleid.

Meer informatie

Schepen van Cultuur Barbara Lannoy
Barbara.lannoy@sint-martens-latem.be – 0499 54 40 50