Cultuurcafé 15/12/2019- Hoe technologie kunst kan inspireren en omgekeerd?

Stef Van Bellingen en Annelies Geenen

Geef het maar toe. U vraagt zich soms ook af hoe kunst een weerspiegeling kan zijn van de maatschappij? Wij ook. Want het is eigen aan kunst dat ze vaak voorloopt op evoluties in de maatschappij. En laat dat nu ook zijn wat technologie doet met ons als mens in de maatschappij: ons tools aanreiken om het anders of beter te doen. Maar zijn beide wel combineerbaar? En hoe staan we zèlf tegenover technologie als kunst

De Cultuurraad Latem slaat de handen in elkaar met de buren van de Gentse Zebrastraat.
Zebrastraat is een kenniscentrum voor kunst en technologie in de buurt van het Zuidpark in Gent. Meer nog Zebrastraat Gent heeft zich gedurende de laatste jaren ontwikkeld tot een stimulerend kenniscentrum met een grote interesse voor kunst. Tweejaarlijks wordt met New Technological Art Award (NTAA)  ingespeeld op een lacune binnen de mainstream kunstwereld door aandacht te besteden aan de technologische ontwikkelingen die onze mondiale cultuur stuwen. En één keer om de zoveel tijd willen we een vernieuwende kunstvorm naar Latem brengen.


De New Technological Art Award selecteert en presenteert, in een tentoonstelling en prijsuitreiking, creaties waarin de cultuurvormende rol van technologie centraal staat. Low of high tech, intuïtief of experimenteel, steeds maken de creaties ons attent op innoverende tendensen van deze tijd. De tentoonstelling met realisaties van de geselecteerde laureaten vormt een kompas dat je oriënteert naar het relevant en releverend gebruik van technologie in de artistieke sector.

Stef Van Bellingen is kunsthistoricus en vooral gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Hij zette al verschillende tentoonstellingen op in binnen- en buitenland en doceert daarnaast ook kunst. Hij werkt zowel met gevestigde waarden als opkomend talent. Hij was ook tweemaal jury van ‘De Canvascollectie’. In 2011 werkte hij samen met kunstpaus Jan Hoet aan Coupe De Ville, een internationale tentoonstelling in zijn thuisstad Sint-Niklaas.
Annelies Geenen, is geschiedkundige gespecialiseerd in new media art en verbonden aan de Zebrastraat.

Kijkt u uit naar een interessant gesprek met deze gasten (mogelijks sluiten er nog gasten aan), kom dan naar het Cultuurcafé tijdens LatemKerstdorp op zondagmorgen 15/12/2019) (om 10.30u tot 11.30u).

Organisatie: Gemeentelijke Raad voor Cultuur, Moderator: Bart Vandesompele (Cultuurraad Latem)
Waar : Raadszaal – Gemeentehuis, Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem, inschrijven via dit formulier.