Wie treedt in de voetsporen van Fons Roggeman bij Binus-cultuurprijs ?

De gemeente schreef in 2017  voor het eerst een tweejaarlijkse prijs uit die een stimulans moet zijn voor het cultureel verenigingsleven in onze gemeente.
Deze cultuurprijs is vernoemd naar Albijn Van den Abeele‘Binus’ (1835-1918).

018 AVDA4

Binus wordt beschouwd als de stamvader van de Latemse groepen.
Bovendien was hij burgemeester, secretaris, amateurhistoricus, schilder en sociaal bewogen.
Binus was een inspiratiebron voor talrijke Latemse kunstenaars.

WIE KAN GENOMINEERD WORDEN ?

Drie categorieën komen in aanmerking voor de Binus Cultuurprijs 2019:

  1. a) een persoon, vereniging of groep personen die een bijzondere artistieke of culturele prestatie heeft geleverd van 01/01/2017 tot en met 31/12/2018 en in de gemeente een actieve sociale of culturele werking ontplooid heeft en dat nog steeds doet. De persoon of vereniging dient de laatste drie jaren voorafgaand aan de toekenning van de prijs onafgebroken zijn/haar woonplaats of zetel in de gemeente Sint-Martens-Latem gehad te hebben.
  1. b) een persoon of vereniging die regionaal, nationaal of internationaal het cultureel imago van de gemeente Sint-Martens-Latem op de kaart zet en gedurende de laatste drie voorafgaande jaren onafgebroken zijn/haar officiële woonplaats of zetel in de gemeente Sint-Martens-Latem heeft.
  1. c) een persoon die zich gedurende meerdere jaren belangeloos en onafgebroken heeft ingezet als bestuurslid of vrijwillig medewerker van een Latemse socioculturele vereniging of die een sterke culturele binding heeft met de gemeente.

Kandidaten die professioneel met kunst en cultuur bezig zijn, komen niet in aanmerking.

De prijs kan ook postuum toegekend worden.

Een jury zal uit de kandidaten een shortlist opstellen. Uit deze shortlist zullen via een publieksstemming drie genomineerden gekozen worden.
De jury kiest dan de uiteindelijke winnaar die bij de officiële huldiging een oorkonde en een som van 500 euro ontvangt.

22532257_10214301966728860_176352608_o

(Sfeerbeeld bij de uitreiking van de eerste ‘BINUSprijs’ aan kunstschilder Fons Roggeman)
Het reglement en inschrijvingsformulier zijn raadpleegbaar via https://www.sint-martens-latem.be/cultuurprijzen

Indienen van de kandidaturen kan tot uiterlijk 7 september bij de dienst cultuur t.a.v. Sophie Desmet, Vennelaan 23, 9830 Sint-Martens-Latem of via sophie.desmet@sint-martens-latem.be