Leie – Stroom van inspiratie

In de zomer van 2018 opende De Latemse Kluis, het voormalig buitengoed van de paters Dominicanen na een grondige restauratie haar deuren. Dit gebouw beschikt over een professioneel uitgeruste ruimte waar het museum jaarlijks wisseltentoonstellingen kan houden en is vlakbij het gemeentelijk museum Gevaert-Minne gelegen.
Met de expositie ‘Gust De Smet – Stil de tijd’ die ruim twintig meesterwerken van deze Latemse kunstenaar samenbracht, opende De Kluis vorig jaar haar eerste seizoen.
Voor deze zomer staat een nieuwe, exclusieve tentoonstelling op het programma namelijk
How to paint water – De Leie, stroom van inspiratie.
Naar bekend trekt De Leie haar eigen curve door de Belgische kunstgeschiedenis. De tentoonstelling wil laten zien hoe de diverse kunstenaars tussen 1880 en 1930 op een eigen manier, vaak door een gangbare stijl gedreven, naar de Leie hebben gekeken. Die wisselende visie beweegt zich van de romantiek van Felix Cogen en de lichtlyriek van Emile Claus naar de poëtische benadering door Albijn Van den Abeele, van het zoeken naar de ziel van het rivierlandschap door Valerius De Saedeleer en de mystiek geladen kunst van Gustave Van de Woestyne naar de impressionistische varianten van Maurice Sys, Anna De Weert, Constant Permeke en Albert Saverys. Het overzicht eindigt met het expressionisme van Gust De Smet, Frits Van den Berghe en Hubert Malfait, – kunstenaars die de Leie op de eerste plaats als een constructief element in hun compositie zien. Tevens roepen de laatsten zo – met een haast terloopse mise-en-page – de pastorale, meditatieve stemming op van een landschap aan het water.
In museum Gevaert-Minne kan u zich laten meevoeren met de kanotocht op de meanderende Golden River van kunstenaar Stief DeSmet en de verschillende betekenissen achterhalen. Zo is er een rechtstreeks verband met het Leielandschap en haar schilders alsook met de voormalige commune, haar wereldbeeld en haar vrijheid/blijheid ideaal. Stief DeSmet (°1973) uit Bachte-Maria-Leerne is zowel schilder, beeldhouwer, performer als videast.
De tentoonstelling is een organisatie van de gemeente Sint-Martens-Latem met als gastcurator Piet Boyens, in samenspraak met de eigenaar van de Latemse Kluis, Herman De Bode.

De Latemse Kluis
Kapitteldreef 40
9830 Sint-Martens-Latem
Open woe t.e.m. zo 14-18 uur
Inkom 5 euro (in groep 4 euro)
0479 54 88 32

&

Museum Gevaert-Minne
Edgard Gevaertdreef
9830 Sint-Martens-Latem
Open woe t.e.m. zo 14-18 uur
gratis toegang
09 220 71 83
Parking: Edgard Gevaertdreef, Sint-Martens-Latem